Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mehmet Taştekin ; Tehlike Çanları?

Elbetteki bu düşünce beni bağlar ve benim fikrim. Ben şahsım adına yabancı firmaların ülkemizde üretilen özellikle de gıda vb. imalat sektörlerini satın almalarını küresel sermayenin ülkeyi istilası olarak görmekteyim.

Elbetteki bu düşünce beni

Mehmet Taştekin ; Tehlike Çanları?

Elbetteki bu düşünce beni bağlar ve benim fikrim. Ben şahsım adına yabancı firmaların ülkemizde üretilen özellikle de gıda vb. imalat sektörlerini satın almalarını küresel sermayenin ülkeyi istilası olarak görmekteyim.
Bugün gıda enflasyonunda Dünya’nın 4 sırasındaki ülkenin Türkiye’miz olduğunu biliyor musunuz?
İthalata dayalı bir ürünü Ülkemizde üretmek için gelen yabancı dış sermayenin ise hem istihdama ve hem de ihracata katkısı elbette büyük olurdu.
Ama bu durum çok farklı. Bir babanın mirasını nasıl ki evlatları mirasyedi gibi satar savarsa ve bunlardan elde ettiklerini de özellikle yeni yatırımlarda değerlendirmeyip lüks harcamalarda kullanırsa bu tür evlatlara hayırsız evlat gözüyle bakıyorsak, stratejik sektörlerin yabancılara satılmasını da ben öyle görmekteyim. Yabancı sermaye hayranlarını da şahsım adına ben sevmiyorum.
Bu konuyla ilgili bir alıntı makaleyle de sizleri başbaşa bırakmak isterim. Yargıcı, Küveyt merkezli Global Investment Hause’ye, Beymen, Katar’lı Meyhola’ya, Cevahir AVM, Küveyt’li ST Martin Property Group’a, İçim süt, Ülker’in, yani Yıldız Holding’e bağlı Ak Gıda şirketinindi. Ak Gıda ve Dost süt, Fransız gıda devi Groupa Lactalis firmasına satıldı.
Ülker’e bağlı, Cola Turca ve Çamlıca gazozu, Japon Dydo Drinco’ya, Sabancı’nın Saka suyu, önce BİM e oradan, Ülker’e ve sonrasında Japon Dydo Drinco’ya satıldı. Hayat Su ve Sırma Su, Fransız Danone’ye, Erikli, Fransız Nestle Waters’ e satıldı. Doğadan, Coca Cola’ya, Ofçay, Amerikan kahve firması, Jacobs’a satıldı. Peyman kuruyemiş, Bridgepoint’e, Kemal Kükrer, Japon Ajinomoto’ya, Kent gıda, Londra merkezli Cadbury Schweppes’ e satıldı. Filiz makarna, ünlü italyan devi Barilla’yla ortak oldu. Ürünlerini Barilla gıda markasıyla üretiyor. Komili, Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra zeytinyağları, ABD merkezli Koninklijke Bunge B.V.’ye satıldı. Banvit, Brezilya merkezli BRF ve Katar ortaklı TBQ Foods’a satıldı. Hacı Şakir, Colgate–Palmolive firmasına, kozmetik devi Hobby, Hintli Dabur şirketine, Can bebe, Belçikalı Onteks’e, İpek şampuan (Canan kozmetik) Loreal’e, DemirDöküm Alman Vaillant’a, Baymak, Hollandalı Termo Grup’a, İzocam, Fransız, Küveyt ortaklığına, Filli boya (Betek), Nippon Paint’e, Polisan, Kansai Paint’ e satıldı.
BİZİM YAĞ : Yıldız Holding Bizim markasını 2016 yılında Japon Ajinomoto firmasına sattı. COLA TURKA : 2015 yılında Ülker tarafından Japon Dydo DRINCO şirketine satıldı.
İÇİM SÜT : Fransız Group Lactalis’in oldu. SANA YAĞ : İngiliz- Hollanda ortaklı Unilever firmasına satıldı. ÇAMLICA GAZOZ : 2015 yılında Japon Dydo DRINCO şirketine satıldı
. DAMLA SU : Artık Coca Cola’nın bir markası.
ERİKLİ SU : Nestlé 2006 yılında satın aldı.
ESKİPAZAR : 2015 yılında Japon Dydo DRINCO şirketine satıldı.
KOMİLİ ZEYTİN YAĞI : 2017 yılında ABD merkezli Koninklijke Bunge B.V.’ye satıldı.
SAKA SU : 2015 yılında Ülker tarafından Japon Dydo DRINCO şirketine satıldı. SIRMA SU : 2013 yılında Fransız Danone şirketi tarafından satın alındı.
YÖRSAN : 2013 yılında Dubaili Abraaj Group’un oldu. YUMOŞ : Birleşik Krallık ve Hollanda merkezli Unilever holdingin markası oldu. HAYAT SU: Fransız Danone’ye katıldı.
AKMİNA: Fransız Danone firmasına satıldı.
YEDİGÜN : Amerikan şirketi olan Pepsi Co’ya ait bir marka. KENT ŞEKERLEME: İngiliz Cadburry firmasının oldu.
FİLİZ GIDA: 2003 tarihinde İtalyan Barilla’ya satıldı.
NUHUN ANKARA Makarnası : Japon Nisshin Foods ve Marubeni Corporation ile 2014 yılında ortak oldu.
GOLF DONDURMA: Hollanda firmasına geçti.
UNO : UNO’nun yarısı İspanyol Vedanta Equity’firmasında. NAMET : 2014’te Bahreynli Investcorp ile ortak oldu.
BANVİT TAVUK : 2017’de Brezilyalı BRF ile Katarlı Qatar Investment Authority tarafından satın aldı.
CP STANDART: Tayland merkezli bir grup tarafından satın alındı.
OLTAN GIDA : İtalyan Ferrero tarafından satın alındı.
KEMAL KÜKRER : 2013’te Japon Ajinomoto’nun oldu. BİZİM MUTFAK : Japon Ajinomoto firmasına katıldı.
KIRLANGIÇ, SEZAİ ÖMER MADRA zeytinyağları : Amerikalıların oldu.
FALIM SAKIZ : İngiliz Cadburry firmasına satıldı. PEYMAN Kuruyemiş : Bridgepoint firması satın aldı.
JELİBON Şekerleme: İngiliz Cadburry firmasına ait. YEMEK SEPETİ: Nevzat Aydın tarafından kurulan firma Alman Delivery Hero’ya satıldı.
İPEK ŞAMPUAN: Fransız L’Oréal firmasına aittir.
HACI ŞAKİR : Amerikan Colgate firmasının markası. ACE : Amerika merkezli Procter & Gamble firmasına ait. CAN BEBE: Belçikalı Ontex firmasına ait. MADO : Yarısı Katar’lıların oldu.
BEYMEN : Katar’lıların oldu. OF ÇAY : Jacops’un oldu. GİTTİ GİDİYOR : eBay, GittiGidiyor’u 2011’de Amerikan şirketine sattı.
TÜRKCELL : Turkcell’in en büyük ortakları Rus Altimo ve İsveç TeliaSonera şirketleri. TEB Bankası : Fransız bankacılık kurumu BNP Paris tarafından 2005 yılında satın alındı.
PROFİLO : 1995’den bu yana Bosch ve Siemens Ev Aletleri bünyesinde. ATASUN OPTİK : Hollanda menşeli, yabancı zincir mağazalara katıldı. VİKO : Japon Panasonik satın aldı.
BAYMAK Kombi/Şofben: Hollandalı BDR Thermea’nin oldu. SEBA MED: Almanya’nın markası. ERKUNT TRAKTÖR/Ankara ve HİSARLAR MAKİNE/Eskişehir: Hintli Mahindra firmasının oldu.
MNG KARGO : Dubaili MİRAGE CARGO B.V’ ye satıldı. TEKİN ACAR Kozmetik : Fransız Sephora Kozmetik A.Ş. aldı.
PETROL OFİSİ: Hollandalı bir şirkete satıldı.
POLİSAN : Japon Kansai Paint Co. Ltd’ye satıldı. EGE TAV : Japonlar tarafından satın alındı.
FİLLİ BOYA, ULUSOY ELEKTRİK, KAMİL KOÇ, TEMSA, ERKUNT, HİSARLAR vb bir çok yerli ve milli markamız yabancıların eline geçti.
Fındık piyasasını İtalyanlar ele geçirdi. Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda’yı 2014 te, İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu satın aldı.
Başta Fiskobirlik ve diğer 13 ayrı birliğin yavaş yavaş fındık sektöründe devre dışı bırakılmasıyla, piyasada tekelleşen İtalyan şirket, böylece dünya fındığının, yüzde 70 ‘ini üreten Karadeniz’de piyasayı ele geçirmiş oldu.
Gordion AVM, Erzurum AVM ve Manisa’da bulunan Magnesia AVM, 2012 de Amerikan Blackstone şirketine satıldı.
Başta Marmara Forum ve İstanbul Forum olmak üzere Türkiye’deki Forum AVM’lerin sahibi Multi Development, 900 milyon euroluk borcuna karşılık Amerikalı Blackstone şirketine satılmış.
Aktiflerinin büyüklüğü 150 milyar doları aşan Blackstone’un sermayesi 88 milyar dolar. Türkiye’de, 15 Forum AVM var, Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Trabzon, Forum Mersin, Forum Kapadokya, Forum çamlık, Forum Bornova, Forum Aydın, Forum Ankara Outlet, Forum Kayseri alışveriş merkezleri faaliyette. Yeni eklenenler, Diyarbakır, Adana, Çanakkale, Elazığ ve Gaziantep AVM’leri. Hayırlı uğurlu olsun.
Eskiler, ‘Tencere, tencere dibin kara, seninki benden kara’ diye ne de güzel söylemişler. “TOPRAK BİZİM, BAHÇE BİZİM, SU BİZİM, ET BİZİM, SÜT BİZİM, UN BİZİM, YAĞ BİZİM, PAMUK BİZİM, ÇALIŞAN İŞÇİ VE EMEK BİZİM AMA ADAMLAR GELİP BİZİM ÜLKEMİZDE; BİZİ ÇALIŞTIRIP, ÜRÜNÜMÜZÜ PAKETLEYİP, FİYATI KATLAYARAK BİZE SATIYORLAR. BUNLARI BİZİM TÜRK FİRMALARIMIZ ZATEN ÜRETİYORDU. ÖZELLİKLE STRATEJİK BİR SEKTÖR OLAN GIDA SEKTÖRÜNÜ DE YABANCILARA (ASLA)KAPTIRMAYACAKTIK.” (İ.Pektaş)
Mehmet Taştekin gördü - 08:38
Enter
Mehmet Taştekin’a yaz