GÖLGE ADAM : DEVLER VE CÜCELER
Gölge Adam : Devler ve cüceler ; Bazen; Sapla samanın birbirine karıştığı dönemler olur. Bazen de; “At izi, it izine” hep karışır durur. “Tarlada izi olmadan, harmandan mal devşiren” ise hep olur zaten.
Bazen da yüzde yüz haklıyken bile, siz haksız gözükebilirsiniz veya haksız gösterilebilirsiniz. Dönemsel bakmak gerekir: İçinde bulunulan dönem, sosyolojik şartlar, gücü elinde bulunduranların beklentileri; bazen cücenin dev, devin de bazen cüce görülmesine neden olabilir.
İlkeli, hak bildiğini arkasına bakmadan, çoğunluklardan medet beklemeyerek yaşayan insanlar için, cephenin neresinde olduğunun da hiç bir önemi yoktur.
O kendini seferden sorumlu tutuyorsa, zaferin ne zaman ve kiminle geldiğiyle ilgilenmez bile. Kendisini; Ülkesine, ailesine, sevdiklerine ve topluma karşı sorumlu hisseden ve yaratılış gayesini (Allah’a kulluk etmek üzere yaratıldığını) aklından çıkarmadan yaşayanlar için de: engel ve alkış hiç bir mana ifade etmez.
Bazıları namert köprüsünden geçmekten ise suyun aparmasına razı olmuş, Bazıları da çakal yatağında yatmaktansa, aslanlara yem olmayı göze alabilmişlerdir. Tarihler; aslında isimsiz kahramanlarla yazılmıştır.
Zaferden sonra adı ışıklı tabelalarda yazılanlar, her zaman gerçek kahramanlar olmayabilir.
Sahte kabadayıların racon kestiği, her kavuklunun hoca, elbise mankenlerinin de adam sanıldığı dönemler; insanlık tarihi boyunca hep tekerrür edip durmuştur.
Şairin dediği gibi: Adam olan adem oğluna da O’na yakışanı yapmak yaraşır.